ΚΥΠΡΟΣ

Εισήγηση Μενέντεζ για παράταση στην άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κύπρο

Μενέντεζ
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ
Photo: AP

Ο Μπάιντεν είχε αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις

Την εισαγωγή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα επεκτείνει τον απαιτούμενο χρόνο για την ανανέωση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο αλλά και την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων από την πλευρά της Κύπρου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εξήγησε πως πρόκειται για ένα λογικό βήμα που θα επιτρέψει ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο πρόεδρος είχε αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο East Med Act προκειμένου να ανανεωθεί η άρση του εμπάργκο (annual waver). Εάν η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ υιοθετηθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η άρση του εμπάργκο θα ανανεώνεται σε τριετή βάση.

«Ήμουν περήφανος που είδα τον δικομματικό νόμο μου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο να ψηφίζεται πριν από μερικά χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την παροχή αμυντικών συστημάτων ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου.

Καθώς η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει τέτοια αμυντικά συστήματα, αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που τελικά θα βελτιώσει τον συντονισμό ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ελπίζουμε, άλλων περιφερειακών συμμάχων και εταίρων στο μέλλον», σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.