ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Ηλιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι

Συνάντηση Ηλιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι

Συνάντηση με το νέο Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian, είχε στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

Επί τάπητος τέθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας, κυπριακό, τουρκικές απειλές, κυπριακή προεδρία, όπως και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς καθώς και τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων στα θέματα αμυντικής συνεργασίας, ενώ συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας.

Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό για τη σταθερή υποστήριξη και τις θέσεις αρχών που τηρεί η χώρα του στο κυπριακό πρόβλημα και τον ενημέρωσε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας στα θέματα της ΑΟΖ και υπογράμμισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Ο Γάλλος Υπουργός επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πάγια θέση της Γαλλίας για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ην. Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τόνισε, επίσης, την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. ΄

Οσον αφορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. ο Γάλλος Υπουργός εξέφρασε εκτίμηση για το έργο που επιτελείται και επανάλαβε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας για μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία για καλύτερο μέλλον των λαών της Ευρώπης.

Οι δύο Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν ότι στόχος είναι η στήριξη των λαών για εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και κρατών και η επικράτηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.

Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο στα θέματα ανάπτυξης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας όσο και για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, όπως διαβάζουμε στο "Sigmalive" ο κ. Ηλιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Γάλλο ομόλογο του να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης μετέβη στη Γαλλική Στρατιωτική Ακαδημία όπου κήρυξε τις εργασίες σεμιναρίου με θέμα τη Θαλάσσια Ασφάλεια στη Μεσόγειο. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, και σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 300 συνέδρων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες της Μεσογείου και Διεθνείς Οργανισμούς.