ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ προς Τουρκία: «Σεβασμός στην Κυπριακή Προεδρία»

ΕΕ προς Τουρκία: «Σεβασμός στην Κυπριακή Προεδρία»

Τη σοβαρή ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου για την επίμονη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον, σε απάντησή της προς τους Αντιπρόεδρους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Γιώργο Κουμουτσάκο (ΝΔ) και Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ).

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Άστον ζητά, επίσης, από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία, όπως αναφέρει στην απάντησή της, «αποτελεί θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΕΕ, προβλεπόμενο στη Συνθήκη».

Με δεδομένη τη θεσμικά απαράδεκτη αυτή άρνηση της Τουρκίας, οι δύο Αντιπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οιαδήποτε συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής κατά το χρονικό διάστημα που η Άγκυρα θα επιμείνει στη θέση της.

Στην ερώτησή τους προς την Ύπατη Εκπρόσωπο, οι δύο Αντιπρόεδροι είχαν υπογραμμίσει ότι η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Κυπριακής Προεδρίας γίνεται συνεχώς και πιο αντιπαραγωγική αναφερόμενοι ειδικότερα σε έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με επιστολές τους προς την προηγούμενη Δανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, ενημέρωσαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με καμία επίσημη απόφαση που θα λάβει η ΕΕ στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κ.ά.) ή στο πλαίσιο ακόμα και του ΟΗΕ, για την περίοδο 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2012, δηλαδή όσο διαρκεί η Κυπριακή Προεδρία