ΚΥΠΡΟΣ

Γ. Λιλλήκας: «Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για το μνημόνιο»

Γ. Λιλλήκας: «Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για το μνημόνιο»

Οι φόβοι μας, για τους οποίους προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες, για ένα μνημόνιο ύφεσης και μονόπλευρης λιτότητας, δυστυχώς επιβεβαιώνονται, δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως δημοσιεύει το SigmaLive σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η φιλοσοφία των όρων του μνημονίου, που είδε το φως της δημοσιότητας, στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα λιτότητας και στην αύξηση φορολογικών συντελεστών και είναι η ίδια συνταγή, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και είχε τραγικά αποτελέσματα τόσο για την οικονομία, όσο και για τους εργαζόμενους και τον κοινωνικό ιστό.

"Η εφαρμογή ενός τέτοιου μονόπλευρου πακέτου μέτρων μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με τεράστιο κοινωνικό κόστος", δήλωσε.

Είπε ότι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ, αδικούν τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε τραγική κατάσταση.

"Δεν αναμέναμε, ασφαλώς, από την Τρόικα να επιδείξει την όποια κοινωνική ευαισθησία γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αναμέναμε όμως από την Κυβέρνηση να φροντίσει για την προστασία της κοινωνίας και των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι "διαφωνούμε με ιδιωτικοποιήσεις εξπρές κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, γιατί κάτι τέτοιο σε περίοδο κρίσης ισοδυναμεί με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας".

Καταθέσαμε, συνέχισε, συγκεκριμένη πρόταση για τους ημικρατικούς οργανισμούς και καλούμε, για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση, να τη μελετήσει έστω και τώρα.

"Αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες, θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την κοινωνική ενότητα και να αποτρέψουμε τη διάσπαση της κοινωνίας μας σε στρατόπεδα δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων", είπε.