ΚΥΠΡΟΣ

Το προφίλ του Κύπριου οπαδού

Το προφίλ του Κύπριου οπαδού

Μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας της η Betfair, προσφέρει κάποια εργαλεία προς τις ομάδες για να κατανοήσουν καλύτερα την νοοτροπία του Κύπριου οπαδού.

Αυτό πέτυχαν μέσα από την εν λόγω έρευνα στοχεύοντας ουσιαστικά στην δημιουργία εργαλείων βοήθειας για να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο στην ποδοσφαιρική επιχειρηματικότητα, των κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων. Το σκεπτικό της έρευνας έδωσε λίγο πριν την παρουσίαση ο Τίμο Λέχτινεν, υπεύθυνος του διοικητικού συμβουλίου της Betfair Κύπρου.

Γεωγραφική διασπορά, αφοσίωση, τα μέσα που επιλέγουν για να πληροφορούνται τα νέα και την διάθεση τους να αγοράζουν τα προϊόντα τους. Αυτοί ήταν οι 4 άξονες στους οποίους κινήθηκε η έρευνα και μέσα από το σύνολο των πορισμάτων τους, τα οποία ανά ομάδα, αριθμούν μέχρι και 80 σελίδες, μπορούν να αξιοποιηθούν από τις διοικήσεις και τα εμπορικά τους τμήματα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα έρευνας CTLS του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του οποίου προεδρεύει ο Δρ. Νίκος Καρτακούλης. Υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο Σταύρος Πουλούκας, στατιστικολόγος του ιδρύματος.

Ποδοσφαιρική επιχειρηματικότητα

Την σημερινή εποχή για να πεισθούν πλέον οι χορηγοί χρειάζεται να παρουσιαστούν επιπλέον στοιχεία. Δεν ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις, όπως ίσχυε προηγουμένως. Η έρευνα ουσιαστικά στοχεύει στο διοικητικό κομμάτι.

Η έρευνα αφορά σε 5 ομάδες.

ΑΠΟΕΛ,ΟΜΟΝΟΙΑ,ΑΝΟΡΘΩΣΗ,ΑΕΛ,ΑΠΟΛΛΩΝ

Ποσοστιαία με βάση τους αριθμούς δεν μπορούσε να ισχύσει με άλλες ομάδες.

Αφοσίωση στο ποδόσφαιρο και αφοσίωση στην ομάδα.

Δείγμα 2010 ατόμων . Η έρευνα αφορά τους Κυπρίους υπηκόους που στο σύνολο είναι 660,000.

Η έρευνα έγινε μετά την 1η αγωνιστική των play off

Αυτοί που λένε ότι έχουν ομάδα. 48%

Άνδρες 67,5%

Γυναίκες 30,6%

ΑΠΟΕΛ 83,000

Ομόνοια 76,000

Ανορθωση 39,000

Απολλων 21,000

ΑΕΛ 19,000

Από τις επαρχίες, αυτή που ενδιαφέρεται λιγότερο είναι η Πάφος. Στη Λευκωσία είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφέροντος. Και στους κατοίκους τους, δύσκολα βρίσκεις οπαδούς άλλων ομάδων σε σχέση με τις άλλες επαρχίες.

Στην Κύπρο ποσοστιαία υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Μόνο που οι ομάδες δεν καταφέρνουν να αντλούν αυτό το ενδιαφέρον εξολοκλήρου για δικό τους όφελος.

Σύμφωνα με την έρευνα οι τρεις πάγκυπριες ομάδες, είναι ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και η Ανορθωση.

Ο ΑΠΟΕΛ έχει τους περισσότερους οπαδούς. Ακολουθεί η Ομόνοια και η Ανόρθωση. Στους άνδρες, ο ΑΠΟΕΛ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ στις γυναίκες προηγείται η Ομόνοια.

Η ΑΕΛ είναι η πιο συγκροτημένη σε σχέση με τους οπαδούς της, ομάδα. Ο Απόλλωνας είναι ο πιο διχασμένος.

Στις ηλικίες 15+ το 87% υποστηρίζει τις 5 μεγάλες ομάδες.