ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδράσεις από τα κόμματα αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Κυπριανού

Αντιδράσεις από τα κόμματα αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Κυπριανού

Ομαδικές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με αφορμή την χθεσινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα 24h. Com.cy, στην οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μελετηθεί η πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση κατά την οποία τα μέτρα της τρόικα θα είναι πολύ οδυνηρά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι με τα όσα ακούγονται «δίδεται η εντύπωση πως θέλουμε να καταστρέψουμε την οικονομία μας». Αν όσα είπε ο κύριος Κυπριανού τα έλεγε κάποιος ξένος, ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης, θα τον κατηγορούσαμε ότι ενεργεί κακόβουλα και ότι θέλει να καταστρέψει το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία. Έκανε, επίσης, λόγο για ανεύθυνο λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις αυτές επιτείνουν την κρίση εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου χαρακτήρισε άστοχη και ατυχή τη δήλωση του κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα στο εσωτερικό και στους ξένους. Ανέφερε ακόμα ότι οι δηλώσεις αυτές επιδεινώνουν την αναξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό, την στιγμή που ο τόπος διέρχεται κρίσιμες ώρες. Τέτοιες δηλώσεις, είπε, μόνο ζημιά προκαλούν στην κυπριακή οικονομία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «ούτε στα καφενεία δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες δηλώσεις», διερωτήθηκε τί εντύπωση δίνεται στο εξωτερικό και τόνισε ότι θα ήταν πολιτική και οικονομική καταστροφή ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε ατυχή και λανθασμένη την δήλωση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, η οποία, σημείωσε, δημιουργεί συνειρμούς, αν όχι συμπεράσματα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι πρόκειται για δηλώσεις, που αφήνουν να περάσει αρνητικό μήνυμα στην Κύπρο και το εξωτερικό, χαρακτήρισε θλιβερή την εξέλιξη και έκανε λόγο για «πολιτική γκάφα» του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν και παρερμηνεύθηκαν. Διευκρίνισε ότι, αν τα μέτρα που θα προτείνει η τρόικα είναι δυσβάστακτα και οδυνηρά για τους εργαζόμενους, «θα πρέπει να γίνει υπεύθυνη μελέτη από ειδικούς, στην οποία θα τεθούν όλα τα ενδεχόμενα και θα ληφθούν αποφάσεις».

Αναφερόμενος στις χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα μελέτης του ενδεχομένου εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη και απάντησε ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να απαντήσει με βάση το ένστικτό του». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα ήταν ανεύθυνος, αν απαντούσε στο συγκεκριμένο ζήτημα με ένα ναι ή ένα όχι και διερωτήθηκε πως τοποθετούνται τα υπόλοιπα κόμματα σε μια τέτοια περίπτωση.

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΕΛ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη

Στεφάνου: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη