ΚΥΠΡΟΣ

ΔΕΦΑ: Προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια φυσικού αερίου

ΔΕΦΑ: Προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια φυσικού αερίου

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2018, οπότε αναμένεται να αρχίσει η προμήθεια φυσικού αερίου για το οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρεται στη προκήρυξη, "ύψιστης σημασίας για την επιλογή του πετυχημένου μέρους είναι η συντομότερη δυνατή προμήθεια του φυσικού αερίου και η τιμή του αερίου."

Αναφέρεται ακόμη ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, θα ληφθεί υπόψη η προτεινόμενη ενδεικτική τιμή σε αμερικανικά δολάρια ανά MMBtu και η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης της προμήθειας. Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι προσφορές "με μια χαμηλή ενδεικτική τιμή αερίου και μια καθυστερημένη ημερομηνία έναρξης προμήθειας ενδέχεται να είναι πιο συμφέρουσες για τη ΔΕΦΑ από προσφορές με σύντομη ημερομηνία έναρξης προμήθειας και μια ψηλότερη ενδεικτική τιμή αερίου ή το αντίθετο".

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης, οι διαπραγματεύσεις με τον επιλεγμένο προσφοροδότη αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίοδο 13 εβδομάδων από σήμερα, ενώ η έναρξη προμήθειας φυσικού αερίου στο σταθμό του Βασιλικού τοποθετείται "στη νωρίτερη δυνατή ημερομηνία και όχι αργότερα από τις αρχές του 2015".

Το τελικό κείμενο της προκήρυξης, εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ. Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΦΑ, ο διαγωνισμός δεν εξαιρεί καμία τεχνολογία.

"Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προτείνουν οποιονδήποτε τρόπο προμήθειας και μεταφοράς του φυσικού αερίου, υγροποιημένο, συμπιεσμένο ή ο,τιδήποτε άλλο", αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι "η διαδικασία θα τρέξει πολύ γρήγορα με στόχο να έχουμε αποτελέσματα και απόφαση μέχρι το τέλος του 2012".

"Η προμήθεια φυσικού αερίου με την ενδιάμεση αυτή λύση, δεν είναι αυτοσκοπός. Θα προχωρήσουμε μόνο αν η τιμή που θα εξασφαλίσουμε είναι τέτοια, που να επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως διαβάζουμε στο sigmalive.gr.