ΚΥΠΡΟΣ

Kύπρος: Σύνοδος του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ρωσίας

Kύπρος: Σύνοδος του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ρωσίας

Ο οδικός χάρτης για τον κοινό χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, περιλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, θα συζητηθεί στη σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ελευθερία, την Ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ελένη Μαύρου.

Επίσης, θα συζητηθούν θέματα θεώρησης εισόδου (visa) και μετανάστευσης, διακρατικού εγκλήματος και δικαστικής συνεργασίας πάνω σε ποινικές υποθέσεις, προσέθεσε η κ. Μαύρου, η οποία θα προεδρεύσει των συζητήσεων κατά το πρώτο μέρος της συνόδου όπου θα ασχοληθούν με θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σκοπός της σημερινής συνόδου, ανέφερε η κ. Μαύρου, είναι να καθοριστούν προτεραιότητες και να παρακολουθηθεί η πρόοδος στη συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τα θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, συνεργασία η οποία έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον βασικό συστατικό στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Η ΕΕ, επεσήμανε η Κύπρια υπουργός, επικεντρώνεται στην επίτευξη προόδου σε κάθε έναν από τους τρεις τομείς του κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την εφαρμογή του οποίου συμφωνήθηκε το Μάιο του 2005 ένας λεπτομερής οδικός χάρτης.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η συνεργασία ΕΕ-Ρωσικής Ομοσπονδίας συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της «οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, και στη διευκόλυνση των μετακινήσεων όλων των Ευρωπαίων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ