ΚΥΠΡΟΣ

Πισσαρίδης: Η παιδεία αποτελεί επένδυση

Πισσαρίδης: Η παιδεία αποτελεί επένδυση

Η παιδεία αποτελεί επένδυση και δεν πρέπει να της επιτρέψουν να υποφέρει, διότι η τρέχουσα ύφεση θα τελειώσει αργά ή γρήγορα, εκτιμά ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος χθες μίλησε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της ομιλίας του αφορούσε το πώς η παιδεία και η καλή εκπαιδευτική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την ύφεση.

Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Κυπριακής προεδρίας ο κ. Πισσαρίδης δηλώνει ότι η παιδεία αποτελεί επένδυση και δεν πρέπει να της επιτρέψουν να υποφέρει, διότι η τρέχουσα ύφεση θα τελειώσει αργά ή γρήγορα.

«Αν αναγκάσουμε την παιδεία να υποφέρει, θα προκληθεί μόνιμη πληγή στην παρούσα γενιά για πάρα πολλά χρόνια», αναφέρει. Στο ερώτημα, κατά πόσο μπορεί η εκπαιδευτική πολιτική να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση, η απάντηση του Κύπριου νομπελίστα είναι ότι «δεν αποτελεί πανάκεια, δεν είναι η λύση σε όλα».

Όμως, σημειώνει, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εξασφαλίσει ότι όταν εξέλθουμε της κρίσης θα έχουμε άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τις νέες συνθήκες που έρχονται και να βοηθήσει επίσης στη μείωση των επιπτώσεων της ύφεσης στους νέους ανθρώπους, όσο αυτή διαρκεί.

«Ο τρόπος εξόδου από την κρίση είναι να βάλουμε σε τάξη τα προβλήματα χρέους, τα νομισματικά προβλήματα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αγορά ακινήτων. Εκεί θα έλθει το τέλος της ύφεσης», υποδεικνύει ο κ. Πισσαρίδης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ