ΚΥΠΡΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες κατά της κυπριακής προεδρίας

Θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες κατά της κυπριακής προεδρίας

Θύελλα αντιδράσεων από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκαλεί το πλαίσιο προτάσεων που υπέβαλε η κυπριακή προεδρία, εισηγούμενη το «κούρεμα» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 «τουλάχιστον πέραν των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», σε σχέση με τις προτάσεις που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προτάσεις της Λευκωσίας εκτιμάται ότι παραπέμπουν σε προϋπολογισμό λιτότητας, εν μέσω υποσχέσεων για «ανάπτυξη» και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία εξέδωσε γραπτή δήλωση, καθιστώντας σαφές ότι δεν υποστηρίζει το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Λευκωσίας.

Ο εκπρόσωπος Ολιβιέ Μπαγί, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν αποσύρει τη δική της πρόταση και ότι «θα την υπερασπίσει» σήμερα Τετάρτη, στη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER.

Οι προτάσεις της Κομισιόν καθορίζουν τις κοινοτικές δαπάνες στα 987 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ και είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Σκληρότερη ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωβουλή, υποστηρίζοντας ότι «οι προτάσεις της κυπριακής προεδρίας θέτουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε κίνδυνο», ενώ προειδοποιεί με άσκηση βέτο.

ΠΗΓΗ: «Φιλελεύθερος»