ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν:Λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε - το είχε πει και η Μέρκελ

Ερντογάν:Λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε - το είχε πει και η Μέρκελ

Την άποψη, ότι δεν έπρεπε να ενταχθεί όντας διαιρεμένη η Κύπρος στην Ε.Ε, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ του είχε εκμυστηρευτεί κατά το παρελθόν, πως και η ίδια θεωρούσε λάθος την ένταξη της χώρας το 2004. «Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος και το λάθος συνεχίζεται με αυξανόμενες συνέπειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας για την περίπτωση της Κύπρου.

Αναφερόμενη η Καγκελάριος στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Ερντογάν ότι η Ε. Ε θα «χάσει την Τουρκία» σε περίπτωση που δεν τη δεχτεί έως το 2023, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν» τονίζοντας ότι «Η Ε.Ε είναι ένας έντιμος διαπραγματευτικός εταίρος».

Αν και η επί έτη φιλότουρκη Καγκελάριος επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας, ωστόσο το κόμμα της στέκεται απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αντιπροτείνει ένα καθεστώς προνομιακής συνεργασίας.
«Το ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι αντιληπτό εντός του κόμματός μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο», σχολίασε η κ. Μέρκελ.