ΚΥΠΡΟΣ

Συναντήσεις Χριστόφια με Αναστασιάδη και Κυπριανού για μνημόνιο

Συναντήσεις Χριστόφια με Αναστασιάδη και Κυπριανού για μνημόνιο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας είχε σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον γγ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τους οποίους ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα για τη σύναψη του μνημονίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εκταμίευση της δόσης για το δάνειο της Κύπρου, θα γίνει τον Ιανουάριο του 2013, αφού μάλλον, όπως είπε, χάνεται το ορόσημο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ η Κύπρος χάνει το Eurogroup του Νοεμβρίου και πάει για το επόμενο, το οποίο έχει προγραμματισθεί για τη 17η Δεκεμβρίου. Σημείωσε δε ότι για εκταμίευση της δόσης χρειάζονται έξι εβδομάδες.

Ανέφερε επίσης ότι ο χρόνος είναι ουσιωδέστατης σημασίας, ώστε οι προτάσεις της τρόικας να μην γίνονται χειρότερες και υπογράμμισε τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τονίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ «δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή σε κανένα». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και ο διάλογος, έστω και καθυστερημένα, να συνεχιστεί. Πιστεύω, κατέληξε, ότι τα προβλήματα είναι δυνατό να ξεπεραστούν.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κλιμακίου της τρόικας, θα επιτρέψουν σύντομα την κάθοδο της τρόικας στην Κύπρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «το σκεπτικό να προλαβαίναμε το Eurogroup του Νοεμβρίου ήταν να πηγαίναμε μαζί με την Ισπανία, η οποία θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες προϋποθέσεις και συμφωνίες με την τρόικα». Εάν δεν καταφέρουμε να προλάβουμε την 12η Νοεμβρίου τότε είναι φανερό ότι θα οδηγηθούμε στο επόμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου, σημείωσε.

πηγη ΑΠΕ