ΚΥΠΡΟΣ

Κύπριος Υπ.Οικ.: H 12η Νοεμβρίου δεν είναι το τέλος του κόσμου

Κύπριος Υπ.Οικ.: H 12η Νοεμβρίου δεν είναι το τέλος του κόσμου

«Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, αν δεν προλάβουμε το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι σημασία έχει να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ολοκληρωθεί και ότι οι απαντήσεις και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν εκ μέρους της Λευκωσίας, σε σειρά ζητημάτων, είχαν θετική ανταπόκριση.

Ανοικτά προς διαπραγμάτευση παραμένουν, σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, τα θέματα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το ύψος του ποσού για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και η εποπτεία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και ορισμένα άλλα γενικά θέματα.

Για το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την πρόταση που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα αποφευχθεί η κατάργηση του θεσμού.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαβεβαίωσε ότι για την ώρα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά με την Τρόικα, καθώς το ακριβές ποσόν που θα χρειασθεί θα γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, που έχει αναθέσει η Κεντρική Τράπεζα σε ξένο οίκο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιανουαρίου.