ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό και οικονομία στη συνάντηση Κυπριανού - Kox

Κυπριακό και οικονομία στη συνάντηση Κυπριανού - Kox

Κυπριακό και οικονομική κρίση συζήτησαν στη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην ΚΣΣΕ με τον Άντρο Κυπριανού να ευχαριστεί τον Tiny Kox για τις θέσεις αρχών που διατυπώνει η ομάδα στο Κυπριακό και τη στήριξη με συνέπεια των προσπαθειών του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για ταυτότητα απόψεων στα ζητήματα οικονομίας, καθώς πιστεύουν ότι η κρίση οφείλεται στις συνταγές που ακολουθήθηκαν από το καπιταλιστικό σύστημα και η έκρηξη της κρίσης – όπως είπε – επισπεύστηκε κυρίως λόγω της απληστίας κάποιων στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και δεν μπορεί να ξεπεραστεί με συνταγές που οδήγησαν σε αυτή.

Συμφώνησαν, είπε, ότι οι συνταγές που προσπαθεί η Τρόικα να προωθήσει είναι αδιέξοδες, κάθε άλλο οδήγησαν τις χώρες που υπέγραψαν μνημόνια σε έξοδο από την κρίση, αλλά αντιθέτως σε παρατεταμένη ύφεση και «επιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας και για τη μείωση της ανεργίας, αλλά και για το ξεπέρασμα της κρίσης στην οποία έχει βρεθεί η ευρωζώνη και γενικότερα η ΕΕ».

«Μπορεί να έχετε μεγάλα προβλήματα, αλλά ο καιρός είναι ο καλύτερος στην ΕΕ και αυτό σας δίδει την ευκαιρία να είστε τουλάχιστον αισιόδοξοι», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Kox. Είναι τιμή, είπε, που το ΑΚΕΛ είναι μέλος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της ΚΣΣΕ, εκφράζοντας τον θαυμασμό του την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες ανάκαμψης από αυτή την τεράστια – όπως ανέφερε – κρίση, που δεν επινοήθηκε από αυτή την κυβέρνηση, ούτε από αυτόν τον Πρόεδρο, αλλά κάτι που ξεκίνησε εδώ και καιρό και το νεοφιλελεύθερο σύστημα έδωσε την ευκαιρία σε τράπεζες σε όλη την Ευρώπη να κάνουν πράγματα, τα οποία δεν θα έπρεπε να τους είχε επιτραπεί να κάνουν.

«Γι αυτό, τώρα, πολλές χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυτή την μεγάλη κρίση». Εξέφρασε δε την θέση ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και όλοι αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί «έχουν μεγάλο στόχο σήμερα να βοηθήσουν τις χώρες να ξεπεράσουν την κρίση». Η κυριαρχία της κάθε χώρας πρέπει, τουλάχιστον, να είναι σεβαστή. «Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια Ευρώπη όπου υπάρχει μια πρωτεύουσα, οι Βρυξέλλες και λένε σε όλους τους άλλους, στις άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, τι να κάνουν, πώς να το κάνουν, με ποιον τρόπο και με ποια ταχύτητα. Είμαστε ακόμα μια ένωση με κυρίαρχα κράτη και η κυριαρχία της Κύπρου πρέπει να γίνει σεβαστή».

Ο κ. Kox πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χαρακτήρισε ρεαλιστικό κόμμα το ΑΚΕΛ που δεν ζει στη φαντασία, αλλά στον πραγματικό κόσμο. Η κυβέρνηση, συνέχισε, δικαιούται να πει ότι ξέρει «πως πρέπει ν’ αποδώσουμε, άλλα αφήστε μας να είμαστε αποδοτικοί με τον δικό μας τρόπο». Αυτό πρέπει να ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και όχι ένα κέντρο που να διατάζει στην ΕΕ.

πηγη ΣΙΓΜΑ