ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδράσεις τριών κολοσσών για το οικόπεδο «9» της Κύπρου

Αντιδράσεις τριών κολοσσών για το οικόπεδο «9» της Κύπρου

Tουλάχιστον τρεις διαφορετικοί κολοσσοί που υπέβαλαν προτάσεις για το ζηλευτό «Οικόπεδο 9» και δεν επιλέγηκαν, έχουν αναθέσει σε νομικούς να αναζητήσουν στοιχεία και να τους συμβουλεύσουν αν έχουν νομικούς τρόπους αντίδρασης στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης στη γαλλορωσική κοινοπραξία «Total-Novatec-GPB».

H εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει σήμερα τις συνολικές τεχνικές και οικονομικές βαθμολογίες που έδωσαν τόσο η Επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση, όσο και οι Γάλλοι σύμβουλοι της Beicip, για τα «Οικόπεδα» για τα οποία υπήρξε απόφαση ανάθεσης, δηλαδή τα 2,3,9 και 11.

Όπως είναι εμφανές στα 2.3 και 11 η ανάθεση έγινε σύμφωνα με τις βαθμολογίες αυτές, ενώ - όπως ήδη αποκάλυψε με στοιχεία ο «Φ», για το «9» επιλέχθηκε η 5η στη βαθμολογία κοινοπραξία.

Όπως αποκαλύπτουν οι βαθμολογίες, θα χρειαστεί σημαντική αναβάθμιση της πρότασης της κοινοπραξίας, τόσο σε ποσό -«μπόνους» υπογραφής - όσο και στο ποσοστό των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στα ίδια τα κοιτάσματα. Διάφορα στοιχεία, δείχνουν ότι για να φτάσει η κοινοπραξία στη πρώτη πρόταση όσο αφορά την οικονομική πρόταση, θα πρέπει να αυξήσει κατά 400% το ποσό του «μπόνους υπογραφής» και κατά 12% το ποσοστό των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας. Αυτό αναμένεται να είναι και ο ελάχιστος στόχος των διαπραγματεύσεων που ξεκινά η κοινοπραξία με την κυβέρνηση σήμερα. Επίσης, αρκετά θα πρέπει να βελτιωθούν και σε σχέση με τη τεχνική πρόταση (προβλέπει έρευνα και δύο γεωτρήσεις σε 30 μήνες), αφού υπήρχαν και επίσης μακράν καλύτερες προτάσεις, όπως της EMP-Frastico (Triple Five) που αξιολογήθηκε στο τεχνικό μέρος σημαντικά πιο ψηλά από την 5η Κοινοπραξία που ισοβάθμισε με την 1η στη κατάταξη ΕΝΙ-Kogas.