ΚΥΠΡΟΣ

Ανοικτά όλα τα μέτωπα με την Τρόικα στην Λευκωσία

Ανοικτά όλα τα μέτωπα με την Τρόικα στην Λευκωσία

O Πρόεδρος Χριστόφιας ενημερώνει σήμερα τους αρχηγούς των κομμάτων για τις συζητήσεις με την Τρόϊκα.

Η κυβέρνηση παρέδωσε χθες το βράδυ τη νέα συμβιβαστική αντιπρόταση της κυπριακής πλευράς, υπό το φως των αυξημένων απαιτήσεων της Τρόικας. Στις κυβερνητικές προτάσεις απορρίπτεται η πώληση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και ζητείται ξεκαθάρισμα από την Τρόϊκα των θέσεων της για το φυσικό αέριο.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, σε μαραθώνια συνεδρία, που διήρκεσε πέραν των επτά ωρών, η πολιτική διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης μελέτησε τα νέα δεδομένα, σε μια έσχατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα.

Στη συνεδρία αναζητήθηκαν τρόποι συμβιβασμού επί των καυτών ζητημάτων της επικείμενης συμφωνίας.

Αγκάθια εξακολουθούν να αποτελούν το συνταξιοδοτικό και τα θέματα της ΑΤΑ, της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών και του φυσικού αερίου.

Υπό την ομπρέλα του συνταξιοδοτικού, τίθενται τρία ζητήματα:

1. Το πρώτο αφορά το όριο αφυπηρέτησης, με την Τρόικα να αποδέχεται τελικά την πρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή επέκταση του ορίου κατά έξι μήνες, από το εξηκοστό-τρίτο μέχρι το εξηκοστό-πέμπτο έτος, με έναρξη το 2013 και λήξη το 2016.

Ωστόσο, η Τρόικα επιδιώκει διασύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων, που αγγίζει πλέον την ηλικία των 70 χρόνων.

2. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις εισφορές του κράτους στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Τρόικα απαιτεί σταδιακή κατάργηση των εισφορών έως το 2060 και η κυπριακή πλευρά αντιπροτείνει μείωση των εισφορών στο 50 τοις εκατόν.

3. Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με την αξίωση της Τρόικας για διαγραφή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εγείρει πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αύξηση των εισφορών των υπαλλήλων προς το Ταμείο ή μείωση των συντάξεων ή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Στο θέμα της ΑΤΑ, πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η Τρόικα ζητεί επιπλέον όπως αφαιρεθούν προϊόντα από τον δείκτη υπολογισμού του τιμάριθμου, μεταξύ των οποίων και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει γραπτώς από την Τρόικα να ξεκαθαρίσει τη θέση της, κατά πόσο η πρόταση για αποπληρωμή του δανείου από τα έσοδα αφορά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων ή έσοδα που θα προκύψουν στο μέλλον από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η εισήγηση της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών απορρίπτεται και η κυβέρνηση αντιπροτείνει όπως διατίθενται τα έσοδα από τους οργανισμούς αυτούς για αποπληρωμή μέρους του δανείου.

Ο Χριστόφιας ενημερώνει τους αρχηγούς

Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για ενημέρωση και συζήτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει συγκαλέσει για τις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι επιτεύχθηκαν συγκλίσεις σε διάφορα ζητήματα κατά τη χθεσινή ολοήμερη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Επισήμανε ωστόσο ότι σε σοβαρά ζητήματα παραμένουν διαφωνίες και ως εκ τούτου, η διαβούλευση συνεχίζεται.

πηγή: icyprus