ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή Γ. Βασιλείου στο Spiegel για την φορολογία στην Κύπρο

Επιστολή Γ. Βασιλείου στο Spiegel για την φορολογία στην Κύπρο

Επιστολή – απάντηση στο κατά την άποψή του αυθαίρετο και ανακριβή άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Ο κ. Βασιλείου πρωτίστως ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος δεν είναι κέντρο ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Πέραν του ότι έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και εργαλεία πάταξης τέτοιων φαινομένων, η Κύπρος, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος, εξετάστηκε ενδελεχώς και πέρασε τις ευρωπαϊκές εξετάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και έγινε αποδεχτή και ως μέλος της ΕΕ.

Σήμερα, υπενθυμίζει ο κ. Βασιλείου συνεργάζεται με όλα τα διεθνή σώματα καταπολέμησης του ξεπλύματος και έχει αξιολογηθεί θετικά. Καλεί μάλιστα το συγγραφέα του επίμαχου άρθρου του Der Spiegel να διαβάσει τη σχετική έκθεση Moneyval.

Σε σχέση με τα σχόλια του περιοδικού για τα εκατομμύρια των Ρώσων που βρίσκονται στην Κύπρο, ο κ. Βασιλείου διερωτάται γιατί ο συγγραφέας κρίνει διαφορετικά τα εκατομμύρια των Ρώσων που βρίσκονται στο City του Λονδίνου, ή στη Wall Street από αυτά που είναι στο νησί.

Η Κύπρος, υποδεικνύει ο πρώην πρόεδρος, έχει δουλέψει με την ΕΕ για να καταρτίσει και να εφαρμόσει το φορολογικό της δίκαιο.