ΚΥΠΡΟΣ

Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ απορρίπτει τις κατηγορίες του Χριστόφια

Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ απορρίπτει τις κατηγορίες του Χριστόφια

Ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης απορρίπτει τις κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος του ο πρόεδρος Χριστόφιας για πλημμελή εποπτικό έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και για τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα.

Με γραπτή ανακοίνωση του, ο κ. Ορφανίδης υποστηρίζει ότι η δήλωση του προέδρου Χριστόφια στο προχθεσινό διάγγελμά του «σκόπιμα ή μη - αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω - είναι ψευδής τόσο όσον αφορά το θέμα της έγκρισης της συγχώνευσης όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις της συγχώνευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη το 2010, η έδρα του τραπεζικού ομίλου ήταν ήδη στην Κύπρο. «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και εγώ προσωπικά δεν κληθήκαμε να εγκρίνουμε τη διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ Marfin Egnatia και Λαϊκής Τράπεζας και άρα τη 'μετατροπή', κατά τον κ. Χριστόφια, της Μαρφίν Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα», αναφέρει.

«Η συγχώνευση με βάση την οποία η Λαϊκή απορρόφησε τη Marfin Egnatia εγκρίθηκε, σημειώνει, με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2010».

Εξάλλου, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει πως «δεν είμαι εγώ αλλά ο ίδιος (ο πρόεδρος Χριστόφιας), ο οποίος συναποφάσισε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τη συνεπαγόμενη ζημιά ύψους 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για τις κυπριακές τράπεζες».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ