ΚΥΠΡΟΣ

Η ΚΤΚ διαψεύδει πληροφορίες για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Η ΚΤΚ διαψεύδει πληροφορίες για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Η Κεντρική Τράπεζα διέψευσε πληροφορίες περί μεγάλων διαφορών μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και της τρόικας σε σχέση με το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, σε λακωνική ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι προς το παρόν μελετώνται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης του οίκου Pimco.

«Σε γενικές γραμμές βρίσκονται στο πλαίσιο των προσδοκιών που διέπουν τις συζητήσεις για το πρόγραμμα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου», γνωστοποιεί η ανακοίνωσή του υπουργείου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, που αφορούν κυρίως στην ερμηνεία της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησε η εταιρεία Pimco κατά την εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ωστόσο τόνισε πως δεν ευσταθούν πληροφορίες ότι η τρόικα κατέληξε σε ένα ποσό κεφαλαιοποίησης, που φθάνει στα 13,2 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις για τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η Pimco γι' αυτό και τέθηκαν διάφορα ερωτήματα και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την εταιρεία», είπε η κ. Στυλιανού και ανέφερε πως το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, που έχει ήδη καθορίσει ως προσωρινό ανώτατο όριο η ίδια η τρόικα στο μνημόνιο.

Θα αποτελούσε έκπληξη εάν το ποσό ανακεφαλαιοποίησης ξεπερνούσε τα 10 δισ. ευρώ, σημείωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ ανέφερε ότι η διαβούλευση θα συνεχισθεί και σήμερα, για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων από την Pimco.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανακοινωθεί το ποσό ανακεφαλαιοποίησης, η κ. Στυλιανού είπε ότι στόχος είναι να υπάρχει απόφαση πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, μεθαύριο Πέμπτη, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για έναν προσωρινό αριθμό και ότι το τελικό ποσό που θα χρειασθούν οι τράπεζες θα καθορισθεί όταν η Pimco υποβάλει την τελική της έκθεση, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου του 2013.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ