Τελικές διαπραγματεύσεις με τη εταιρεία Τοτάλ για έρευνες στην ΑΟΖ

Τελικές διαπραγματεύσεις με τη εταιρεία Τοτάλ για έρευνες στην ΑΟΖ

Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους της γαλλικής εταιρείας Τοτάλ σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και υπογραφής συμφωνίας για την έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο σε ένα από τα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το συμβόλαιο της κοινοπραξίας της Ιταλικής ΕΝΙ με τη νοτιοκορεατική Κογκάς για την έναρξη γεωτρήσεων σε δύο άλλα τεμάχια.

Ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι προβλέπει έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την ύφεση μετά την έναρξη εντός δύο ετών των τεράστιων έργων υποδομής για το φυσικό αέριο, ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, δήλωσε ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι της επιδίωξης για επείγουσα υπογραφή των συμβολαίων με τις δυο κοινοπραξίες. Ο πρώτος προκύπτει από την ανάγκη να σταλεί ισχυρό μήνυμα για την κυπριακή οικονομία, από τη συνεργασία με κολοσσούς και ο δεύτερος αφορά στην ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να αρχίσει το συντομότερο η κατασκευή των υποδομών.

Όπως ανέφερε, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα στηρίξει όλες τις διαδικασίες, για να προσελκύσει επενδυτές.

Βάσει χρονοδιαγραμμάτων, εντός του 2013 πρέπει να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική προετοιμασία και τη διετία 2014-2015 να καταρτιστούν οι μελέτες και να επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής.

Πλήγμα αναμένεται να επιφέρει σε καταθέτες και τράπεζες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%.

Ενδεικτικά, για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο από 30 ευρώ σήμερα.

πηγη ΑΠΕ