ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος απορρίπτει τουρκικές δηλώσεις για διεθνή διάσκεψη

Η Κύπρος απορρίπτει τουρκικές δηλώσεις για διεθνή διάσκεψη

Η κυβέρνηση της Κύπρου, τα κόμματα και οι υποψήφιοι για την προεδρία απέρριψαν εισήγηση του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση Εγκεμέν Μπαγίς για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, με συμμετοχή των εγγυητριών χωρών για το Κυπριακό.

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα θεωρεί ότι οι απαράδεκτες και καταδικαστέες μεθοδεύσεις της Τουρκίας, όπως διατυπώνονται από τις δηλώσεις Μπαγίς, θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκουν σθεναρή αντίσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους υποψηφίους προέδρους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα να εγκαταλείψουν θέσεις και προτάσεις στο Κυπριακό, για διευρυμένες συνομιλίες και για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, οι οποίες, όπως είπε, κινούνται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί της δηλώσεις Μπαγίς προκλητικές, γιατί είναι φανερό ότι στοχεύουν στην αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Τόνισε, επίσης, ότι εκείνο που πρέπει να προβληματίσει είναι η συμπεριφορά του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον οποίο κατηγόρησε ότι με τις ενέργειές του εκφεύγει από τη γραμμή των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Το ΔΗΚΟ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ντάουνερ «για ακόμα μια φορά φαίνεται πως κινείται παρασκηνιακά μεθοδεύοντας τετραμερή διάσκεψη και γενικά προωθώντας σενάρια που οδηγούν σε περαιτέρω εκτροπή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και που παράλληλα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Εξάλλου, η ΕΔΕΚ απέρριψε τις θέσεις Μπαγίς για τετραμερή διάσκεψη, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «με στρεψόδικα διαδικαστικά πυροτεχνήματα, δεν μπορεί να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη αδικοπραγία της στην Κύπρο με την παράνομη στρατιωτική κατοχή».

Η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει, επίσης, όνειρο θερινής νυκτός μεσούντος του χειμώνα, τις δηλώσεις Μπαγίς περί ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύο χρόνια, αναφέροντας ότι η Αγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι, χωρίς τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο και λύση στη βάση του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα παραμείνει άπιαστο όνειρο.

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία πρέπει να διαμηνύσουν προς τους εταίρους της Κύπρου και την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτραπεί άνοιγμα άλλων ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, εφόσον διατηρεί την ίδια στάση και συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της σε βάρος της Κύπρου.

Εξάλλου, το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά επισημαίνει ότι ενδεχόμενη τετραμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, δεν θα οδηγούσε πουθενά αλλού, εκτός από αναβάθμιση των κατεχομένων.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του κ. Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι το Κυπριακό, επανήλθε στο προσκήνιο με τις πρόσφατες δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, αλλά και με νέες αναλύσεις από τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη και του Γιώργου Λιλλήκα.

Ο επίσης υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, για απόρριψη της τετραμερούς διάσκεψης, αλλά επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, η οποία, όπως είπε, παρουσιάζει ασυνέπεια.

«Από τη μια απορρίπτει την τετραμερή, διότι θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, αλλά από την άλλη, αποδεχόμενη τις ενέργειες και τις ασκήσεις που είχαν γίνει πρόσφατα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβαλε στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Λιλλήκας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ