ΚΥΠΡΟΣ

Σιαρλή: Η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας

Σιαρλή: Η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας

Για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού μνημονίου προτίθεται να ενημερώσει το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας.

Ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί πλήρως στις επιταγές του μνημονίου όσον αφορά το δημόσιο τομέα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τονίζοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης όπου έχουμε κάνει όλα όσα ζητούνται».

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει ακόμη το θέμα της συγκεκριμενοποίησης του ποσού που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο όμως είναι υπό εξέλιξη και «αναμένουμε ότι σύντομα και αυτό θα είναι γνωστό». Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η Κύπρος να μπορεί να δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό χρήζει μεγάλης συζήτησης.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το λόγο καθυστέρησης έγκρισης της δανειακής σύμβασης, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο. Σε ερώτηση αν αυτό η δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί μετά τις εκλογές, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως «εμείς θα κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς. Από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος».