ΚΥΠΡΟΣ

Τέσσερις όροι για τη διάσωση της Κύπρου

Τέσσερις όροι για τη διάσωση της Κύπρου

Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ εντείνει τις πιέσεις προς την Α. Μέρκελ αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη διάσωση της Κύπρου.

Μιλώντας προς το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel ο Πέερ Στάινμπρουκ υπογραμμίζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα συναινέσουν στη σχεδιαζόμενη βοήθεια προς την Κύπρο μόνον υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο υποψήφιος καγκελάριος απαριθμεί μάλιστα τέσσερις όρους προκειμένου να δώσει το κόμμα του το πράσινο φως: πριν την επιχείρηση διάσωσης, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε εξυγίανση του υπερδιογκωμένου τραπεζικού της τομέα και στο πλαίσιο αυτό σε εκκαθάριση μεμονωμένων ιδρυμάτων.

Επίσης, η κυβέρνηση στη Λευκωσία θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και να βάλει τέλος στο φορολογικό ντάμπινγκ. Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να εισαγάγει τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ενστάσεις εντός του συνασπισμού

«Η καγκελάριος θα πρέπει να μεταφέρει εγκαίρως αυτά τα τέσσερα κριτήρια, (…) η συναίνεσή μας στα μέτρα βοήθειας θα εξαρτηθεί από την αντίδρασή (της)», λέει ο Π. Στάινμπρουκ.

Γεγονός είναι, όπως σημειώνει το Σπίγκελ, ότι αυτή τη φορά η καγκελάριος Μέρκελ χρειάζεται οπωσδήποτε το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών στο κοινοβούλιο. Και αυτό γιατί τόσο στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, όσο και στους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί οι γερμανοί φορολογούμενοι να σώζουν έναν φορολογικό παράδεισο.

ΠΗΓΗ DW