ΚΥΠΡΟΣ

Μετεκλογικά παιχνίδια πίσω από το διορισμό Σταυρινάκη στη ΚΤΚ

Μετεκλογικά παιχνίδια πίσω από το διορισμό Σταυρινάκη στη ΚΤΚ

Διορισμός που στοχεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην επόμενη κυβέρνηση, αποτελεί αυτός του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, ο οποίος θα αφυπηρετούσε τον Νοέμβριο.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως είχαν πληροφορίες για διορισμό Γιώργου Συρίχα και Κυριάκου Ζίγκα, σε περίπτωση εκλογής Αναστασιάδη. Από το επιτελείο Αναστασιάδη διαψεύδουν κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι δεν συζητήθηκε καν αυτό το ζήτημα.

Η απόφαση του Προέδρου, να πληρώσει μια θέση 13 ημέρες πριν τις προεδρικές, η οποία είναι κενή για πενήντα χρόνια, έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Πλην της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, οι υπόλοιποι στάθηκαν έντονα επικριτικοί στην ενέργεια αυτή. Πέραν των κομμάτων και των επιτελείων των υποψηφίων, διαφώνησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, έχει ουσιαστικά κρατήσει αποστάσεις από την απόφαση του Προέδρου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως πολιτική. Έκανε λόγο για «θέμα πολιτικής ευθύνης και πολιτικής διαπαιδαγώγησης, εφαρμογής κανόνων που διέπουν μιαν ευνομούμενη δημοκρατική χώρα». Ο Πέτρος Κληρίδης είπε πως δεν έχει διαβουλευτεί μαζί του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως προηγήθηκε διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

πηγη «Φιλελεύθερος»