ΚΥΠΡΟΣ

Κάμπετερ σε Bloomberg: Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Κύπρο

Κάμπετερ σε Bloomberg: Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Κύπρο

Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, εφόσον το νησί της Μεσογείου πληροί τα κριτήρια για να επωφεληθεί της βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg.

Εκκρεμή ζητήματα εξακολουθούν να πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η συστημική σημασία της Κύπρου για την Ευρωζώνη, το μελλοντικό μέγεθος του τραπεζικού κλάδου της χώρας, η φορολογική πολιτική και το πώς οι κυπριακές Αρχές διαχειρίζονται τα χρήματα "τα οποία ίσως δεν είναι νόμιμα και μεταφέρονται" στο νησί, είπε ο κ. Κάμπετερ σε συνέντευξή του στο Βερολίνο.

"Αν οι απαντήσεις δοθούν με ένα σωστό τρόπο και εντυπωσιάσουν το κοινοβούλιό μας, δεν βλέπω καμία αντίρρηση» για συμφωνία σε ένα πρόγραμμα για την Κύπρο στην Κάτω Βουλή, σημείωσε ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια του κ. Κάμπετερ είναι το ισχυρότερο σήμα ότι η Κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα διακινδυνεύσει μια αναταραχή των αγορών, που θα μπορούσε να προκύψει από τυχόν απόρριψη της βοήθειας για ένα μέλος της Ευρωζώνης όπως είναι η Κύπρος.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ και η αντιπολίτευση έχουν την «κοινή αντίληψη» ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμη παράσχει πληροφορίες για να πληροί τις προϋποθέσεις για οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης, είπε ο κ. Κάμπετερ.

"Δεν βλέπω κανέναν στο γερμανικό κοινοβούλιο, που να έχει δώσει το τελικό ‘όχι’ στο κάλεσμα της Κύπρου για ένα πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας, πρόσθεσε. "Αυτό που βλέπω στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι ότι θέλουμε να έχουμε πρόσθετες πληροφορίες, πρόσθετες αποφάσεις, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, από τις αρχές", σημείωσε ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση του CDU στη Βρέμη αργά το βράδυ της Τρίτης, υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω μιας "πολύ δύσκολης" συζήτησης για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

"Πάντα ακούω αυτούς που λένε ‘ ναι, θα πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη, είμαστε μαζί - αυτό το νόμισμα είναι σημαντικό για όλους μας », είπε η κ. Μέρκελ.

"Αλλά έχω επίσης πει ότι αυτοί που δεν αλλάζουν στο σπίτι - που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους - θα είναι πιο δύσκολο να τους βοηθήσουμε. Και στο τέλος όλοι θα επηρεαστούν ", επισήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

ΠΗΓΗ icyprus