ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Πολύ σημαντικές οι εκλογές της Κυριακής

Ομήρου: Πολύ σημαντικές οι εκλογές της Κυριακής

Στη σημασία των προεδρικών εκλογών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην κοινότητα της Άρμου.

Η εκλογή πρόεδρου στο δικό μας πολίτευμα «είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση» και επεξηγώντας ότι με αυτή την αναφορά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «η εκλογή προέδρου είναι καθοριστική εξαιτίας των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται ο τόπος μας τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομία μας, η οποία βρίσκεται στον αναπνευστήρα».

Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως αυτή έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και ο τόπος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει σύντομα δανειοδότηση. Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, συνέχισε, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και δεύτερον εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ολιγώρησε, καθυστέρησε και επέδειξε δισταγμούς και αναστολές στο να πάρει έγκαιρα μέτρα.

Ο κ. Ομήρου επέκρινε την κυβέρνηση που – όπως ανέφερε - προβάλλει τον ισχυρισμό ότι φταίνε μόνο οι τράπεζες και είπε πως το μνημόνιο αποτελεί μια οδυνηρή διαδικασία που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού και στην εκτίναξη της ανεργίας. Το μνημόνιο, συνέχισε, «είναι από μόνο του υφεσιακό και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία». Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε επαχθέστατες τις πρόνοιες του μνημονίου που ακρωτηριάζουν, όπως είπε, την κυριαρχία του κυπριακού κράτους, και κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση των όρων αυτών. Πρόσθεσε επίσης πως η μεγάλη ελπίδα για να φύγουμε από το μνημόνιο είναι το φυσικό αέριο.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην πρόταση που υπέβαλε ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίζει η ΕΔΕΚ, Γιώργος Λιλλήκας, για αξιοποίηση του φυσικού αερίου με ταχύτατες διαδικασίες μέρους του φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος, στο οικόπεδο 12. Αναφέρθηκε επίσης και στους άλλους υποψήφιους που «άρχισαν να ειρωνεύονται, να απαξιώνουν και να αφορίζουν αυτή την πρόταση ως μη εφαρμόσιμη», επιδεικνύοντας όπως είπε μικρόψυχη αντιμετώπισή της. Η πραγματικότητα ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ότι με αυτό τον τρόπο υπονόμευσαν την προοπτική και τη δυνατότητα μιας σύντομης αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας μας, προκειμένου να αποφύγουμε τις επαχθέστατες συνέπειες από την υπαγωγή μας σ’ αυτό το μνημόνιο.

Πρόσθεσε επίσης πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του οικοπέδου 12 , για να διαπιστωθεί ότι πράγματι το φυσικό αέριο μπορεί να βγει στην επιφάνεια, και να τύχει εκμετάλλευσης. Με αυτή τη επιβεβαιωτική γεώτρηση, συνέχισε, «θα μπορούμε να πάρουμε ένα πιστοποιητικό ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί ως επενδυτικό όχημα για να μπούμε είτε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που ασχολείται με ενεργειακά προϊόντα είτε με την έκδοση ομολόγων, είτε άλλως πως για να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα και να εξοφλήσουμε τους δανειστές μας». Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου απαιτεί εθνική συνεννόηση, συλλογική διαβούλευση και ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της Βουλής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ είπε πως η δική μας θέση είναι δυσχερέστερη από αυτή που βρισκόταν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Όχι μόνο δεν υπήρξε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά χειροτέρευσε η θέση της δικής μας πλευράς, ανέφερε. Είναι, συνέχισε, ανήκουστο και αδιανόητο να καταργούμε την αρχή ένας άνθρωπος μια ψήφος, η οποία ισχύει σήμερα σε όλες τις χώρες του κόσμου σε όλες τις δημοκρατίες και να πάμε πίσω, καταργώντας το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν με πλειοψηφία τον πρόεδρο. Οι υποχωρήσεις έγιναν και όχι μόνο δεν υπήρξαν ανταλλάγματα, αλλά υπήρξε κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες πέρσι με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς η οποία ζητούσε διεθνή διάσκεψη, είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου είπε πως ο Γιώργος Λιλλήκας αποτελεί μια πρόταση η οποία υπερβαίνει τις στενές κομματικές επιλογές και δεσμεύτηκε πως θα δοθεί η μάχη για να πάει στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να δώσει επί ίσοις όροις τη μάχη για την τελική επικράτηση.

ΠΗΓΗ icyprus