ΚΥΠΡΟΣ

FT: «Ριζοσπαστικό σχέδιο» για την διάσωση της Κύπρου

FT: «Ριζοσπαστικό σχέδιο» για την διάσωση της Κύπρου

Η εφημερίδα Financial Times, προβλέπει την επιβολή ζημιών στις ανασφάλιστες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, αλλά και «κούρεμα» των επενδυτών των κρατικών ομολόγων.

Η πρόταση για συμμετοχή των επενδυτών και των καταθετών, μαζί με ένα δραστικό «κούρεμα» στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, είναι μία από τις τρεις εναλλακτικές για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου έως το Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα που θα διεξαχθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τους συντάκτες του στην Κομισιόν ή από ξεχωριστά το κάθε μέλος της ΕΕ. Το υπόμνημα προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι από αυτήν την επιλογή είναι σημαντικοί», συμπεριλαμβανομένου και του ανανεωμένου κινδύνου διάδοσης της κρίσης στις αγορές της ευρωζώνης και μίας πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Η ριζοσπαστική πρόταση στοχεύει στο να γίνει περισσότερο βιώσιμο το χρέος της Κύπρου, περικόπτοντας το ποσό της διάσωσης περί τα 2/3, δηλαδή από 16,7 δισ. ευρώ σε 5,5 δισ. ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο το χρέος της Κύπρου θα μειωνόταν στο 77% του ΑΕΠ αντί του 140% που θα ισχύσει στην περίπτωση μίας πλήρους διάσωσης.