ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις των εκλογών

Κύπρος: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις των εκλογών

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, τη σημαντική αστοχία των exit poll και την καταγραφή κερδών και απωλειών για τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς, με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να έχει σαφές προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων. Στους κερδισμένους της βραδιάς είναι και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, καθώς ανέτρεψε τα προγνωστικά και ξεπέρασε το ποσοστό του 25%, που είχε θέσει ως στόχο του κόμμα του. Ωστόσο, την έκπληξη των εκλογών έκανε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά την πορεία προς το δεύτερο γύρο, έχοντας να διανύσει μικρή απόσταση μέχρι την κυπριακή προεδρία, καθώς συγκέντρωσε 45,46%. Ωστόσο, απέτυχε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, όπως πολλοί ανέμεναν. Η αναμονή αυτή αποτυπώθηκε και στο άστοχο αποτέλεσμα των exit poll, τα περισσότερα από τα οποία έδειξαν εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Αναστασιάδης κατά την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής απεύθυνε έκκληση προς τις δυνάμεις που δεν τον ψήφισαν να συστρατευτούν με την υποψηφιότητά του.

Ικανοποίηση επικρατεί και στο ΑΚΕΛ, καθώς παρά την πίεση και τη φθορά της εξουσίας, το ποσοστό του Σταύρου Μαλά απέδειξε πως υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας που ακολουθεί το κόμμα. Θεωρούν δύσκολη τη μάχη, επιμένουν όμως ότι ο δεύτερος γύρος αποτελεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ο άνθρωπος που παραλίγο να κάνει την ανατροπή, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά, καταγράφοντας 24,93%, ένα ποσοστό που τον καθιστά σημαντικό παράγοντα για την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε δικαιωμένος για τη στήριξη Λιλλήκα. Η επιλογή στο πρόσωπο του κ. Λιλλήκα, είπε ο κ. Ομήρου, «όχι μόνο από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, αλλά και από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, καθώς και από μεγάλο μέρος του ΑΚΕΛ, αποτελεί για μας ηθική και πολιτική δικαίωση».

Από χθες βράδυ, πάντως, άρχισαν τα φλερτ των επιτελείων Αναστασιάδη και Μαλά με Λιλλήκα και ΕΔΕΚ. Αναμένονται επαφές και διεργασίες, μέχρι στιγμής όμως, στην ΕΔΕΚ προσανατολίζονται να μη στηρίξουν κανένα από τους δυο μονομάχους.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί, ωστόσο, στο στρατόπεδο του ΔΗΚΟ, παρόλο που ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο στήριξε ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου. Το πρόβλημα είναι η μικρή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, που δεν ξεπέρασε το 50%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Έγκυρα: 441.212 (97,29%) 'Ακυρα: 7.826 (1,73%) Λευκά: 4.460 (0,98%)

Έλαβαν:

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 45,46%,

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 26,91%,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 24,93%,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 0,88%,

ΠΡΑΞΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 0,61%,

ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΝΤΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 0,43%,

ΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ 0,29%,

ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 0,18%,

ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ(ΟΥΤΟΠΟΣ) 0,16%,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 0,10%,

ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ 0,05%.

Διαβάστε επίσης:

Αναστασιάδης και Μαλάς στο β' γύρο, ενώ ο Λιλλήκας με τις εντυπώσεις