ΚΥΠΡΟΣ

Με αέρα νικητή στις αυριανές εκλογές ο Αναστασιάδης

Με αέρα νικητή στις αυριανές εκλογές ο Αναστασιάδης

Νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεμαχίας ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή.


Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Αναστασιάδης κατόρθωσε να διατηρήσει το προβάδισμά του έναντι του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, επωφελούμενος από ένα λάθος ουσίας του αντιπάλου του.

Ειδικότερα, ο κ. Μαλάς απέτυχε να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα για τις πηγές χρηματοδότησης για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας πριν υπογραφεί το Μνημόνιο, καθώς η πρώτη δόση αναμένεται τον Μάιο.

Αντίθετα, ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε πιο «διαβασμένος» και μίλησε συγκεκριμένα για δάνειο από δύο χώρες: η μία εντός και η άλλη εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, ο κ. Μαλάς, σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν θα αποσύρει τις δεσμεύσεις Χριστόφια, τόνισε πως με την ανάληψη της προεδρίας τους πρώτους τρεις μήνες θα καταρτίσει ένα εκτεταμένο πλαίσιο λύσης που θα στηρίζεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στα ψηφίσματα των ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Υποστήριξε επίσης, πως τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων δεν θα υπάρχουν στο τραπέζι, και πως ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων δεν τον δεσμεύουν.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης έδειξε μεγαλύτερη πυγμή, σύμφωνα με σχόλια στον κυπριακό Τύπο, σε ότι αφορά στο κυπριακό.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι την Παρασκευή έδωσε συνέντευξη στην FT όπου έκανε ξεκάθαρο «να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη».

Όσοι αποπειραθούν, τόνισε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. Άλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man».