ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

Κύπρος: Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

Επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου, έβδομου κατά σειρά, προέδρου διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο, με ζητούμενο την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην χώρα. Αναμετρώνται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έχει την στήριξη του ΑΚΕΛ.

Δικαίωμα ψήφου, όπως και στον πρώτο γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, μεταξύ των οποίων και περίπου 660 τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διάλλειμα μιας ώρας μεταξύ δώδεκα και μία το μεσημέρι.

Γύρω στις 20.00 αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στην Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα κυβερνήσει την Κύπρο μέχρι το 2018, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκομωσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.