ΚΥΠΡΟΣ

Γερμανία-Γαλλία προς Κύπρο: Να υλοποιηθεί σύντομα σχέδιο διάσωσης

Γερμανία-Γαλλία προς Κύπρο: Να υλοποιηθεί σύντομα σχέδιο διάσωσης

Η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν σήμερα από κοινού τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία θα προκύψει από τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, να συνεχίσει "γρήγορα" τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση ενός σχεδίου οικονομικής διάσωσης της Κύπρου.

"Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα των κυπριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Φεβρουαρίου, που θα επιτρέψουν τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης η οποία θα είναι σε θέση να συνεχίσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου" επί των όρων και των συνθηκών χορήγησης της οικονομικής βοήθειας. Οι δύο υπουργοί ζητούν από την τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και από τις κυπριακές αρχές να καταγράψουν πρόοδο στην ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας.

Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει "να επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή". "Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομιοκή και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προς το συμφέρον της Κύπρου και της ευρωζώνης στο σύνολό της", καταλήγει η ανακοίνωση.