ΚΥΠΡΟΣ

Επαφές Α. Νεοφύτου στην Ουάσιγκτον

Επαφές Α. Νεοφύτου στην Ουάσιγκτον

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από διπλωμάτες της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε το πρωί με τον κ. Charles Collyns, Βοηθό Υπουργό (Assistant Secretary) για ζητήματα Διεθνούς Οικονομίας του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (Department of the Treasury), ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον κ. Memmo Snel, ο οποίος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ταμείο, όπως και με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, Ernesto Ramirez.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω συναντήσεων υπήρξε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων επί των εξελίξεων γύρω από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και συζητήθηκαν οι παράμετροι που αφορούν ενδεχόμενη συμφωνία για δανειακή σύμβαση από την Τρόικα, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Ο κ. Νεοφύτου προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο και είχε την ευκαιρία να αναλύσει την θεώρηση και τους σχεδιασμούς της νέας Κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση των υφιστάμενων οικονομικών προκλήσεων, ζητώντας δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της περιπτώσεως οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης, ο κ. Νεοφύτου είχε γεύμα εργασίας με Κυπρίους λειτουργούς του ΔΝΤ, με τους οποίους συζήτησε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που η Κύπρος αντιμετωπίζει την παρούσα χρονική περίοδο.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Eric Rubin, Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό (Deputy Assistant Secretary) του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τον οποίο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ, την παρούσα οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές σε σχέση με την διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος.

Kατά την συνάντηση, σημειώνει η ανακοίνωση, «επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας σε σχέση με την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης αναφορικά με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Louis Bono, Επικεφαλής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο υπάγεται στον Λευκό Οίκο, με τον οποίο συζήτησε σε εποικοδομητικό κλίμα τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Νεοφύτου έγινε λήπτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων σε ό,τι αφορά την πλήρη συμμόρφωση και υιοθέτηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των διεθνών κανόνων για έλεγχο της διακίνησης παράνομου χρήματος, ενώ εκφράστηκε η βούληση όπως η επικοινωνία να είναι συνεχής και ενδελεχής».

ΠΗΓΗ icyprus