ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πιέσεις για επιβολή φόρου υπεραξίας

Κύπρος: Πιέσεις για επιβολή φόρου υπεραξίας

Την αύξηση του καθαρού εταιρικού φόρου, την επιβολή φόρου υπεραξίας, αλλά και την είσπραξη φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο οι διεθνείς δανειστές, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

«Όλες αυτές οι επιλογές είναι στο τραπέζι σήμερα, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη νέα κυβέρνηση της Λευκωσίας

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο φόρος υπεραξίας, θα μπορούσε να εισαχθεί μόνο προσωρινά, για τρία χρόνια, και θα παρείχε στην κυβέρνηση ένα επιπλέον έσοδο 200-300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ονομαστικός εταιρικός φόρος, ο οποίος τώρα ανέρχεται στο 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%.

Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που θα εφαρμοστεί σε 11 χώρες της ευρωζώνης από τον επόμενο χρόνο, είναι μια ιδέα της τρόικας, που η Κύπρος δεν υποστηρίζει προς το παρόν. Ο φόρος θα καθορίζεται στο 0,01% της αξίας των συναλλαγών για τα παράγωγα και στο 0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα.