ΚΥΠΡΟΣ

Bloomberg: Στα βήματα της Ισλανδίας η Κύπρος

Bloomberg: Στα βήματα της Ισλανδίας η Κύπρος

Στις ομοιότητες των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο με την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις .

Επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών έφτασαν τα 126,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου, επτά φορές δηλαδή το μέγεθος των 18 δισ. ευρώ της κυρπιακής οικονομίας, από 78 δισ. ευρώ το 2007.

«Οι τράπεζες διογκώθηκαν, καθώς συγκέντρωσαν κεφάλαια από πλούσιους ξένους και τώρα το μέγεθος είναι υπερβολικά μεγάλο για να το χειριστεί μόνη της η χώρα», δηλώνει ο Φίλιπ Χέσλερ, αναλυτής ευρωπαϊκών τραπεζών στην Φρανκφούρτη. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Κύπρος».

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's οι Ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες υπολογίζονται ότι διατηρούν καταθέσεις στην Κύπρο ύψους 31 δις δολαρίων.

Η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο αυξάνει την ανησυχία ότι παρόμοιος εφάπαξ φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία προκειμένου να βοηθήσει τη διάσωσή τους, εκτιμά το Αλεξάντερ Φρίντμαν, ανώτατο επενδυτικό στέλεχος στην UBS AG.

Οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες κυπριακές σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους. Τα περιουσιακά στοιχεία των ισπανικών τραπεζών φτάνουν στο σύνολό τους πάνω από τρεις φορές το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας, ενώ οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν περιουσιακά στοιχεία ίσα με πάνω από δυόμιση φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.