ΚΥΠΡΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου

Στο μισό τρισ. δολάρια είναι το συνολικό ποσό της χθεσινής μείωσης της αξίας των μετοχών στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Αυτή είναι τα αποτελέσματα των όσων συμβαίνουν στην Κύπρο. Χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι η απόφαση για την επιβολή φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο αριθμό κοινοβουλευτικών ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε κοντά στην πτώχευση.

Για να φέρουν τα κόμματα με το μέρος της κυβέρνησης του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της συμφώνησαν με τους πιστωτές για μια πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα. Προτείνεται να απαλλαγούν από τον εφάπαξ φόρο οι λογαριασμοί με ποσά κάτω των 100 χιλ. ευρώ και να μετατεθεί η επιβάρυνση στους πιο εύπορους καταθέτες. Ο συντελεστής για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ μπορεί να αυξηθεί στο 15,6%, αντί του προηγουμένως προγραμματισμένου σχεδόν 10%.

Έτσι, οι Αρχές υπολογίζουν να εξασφαλίσουν σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Όμως τους Κύπριους βουλευτές εξακολουθούν να μην τους εντυπωσιάζουν οι νέοι όροι και πολλοί ζητούν να απορριφθεί πλήρως ο φόρος. Ακολουθεί η άποψη του νομπελίστα στον τομέα της οικονομίας Μάικλ Σπενς: «Οι πολίτες φοβούνται τις συνέπειες της κρίσης στην Ευρώπη, όμως κανείς δεν πίστευε ότι υπάρχει απειλή για τους απλούς καταθέτες, που αποταμιεύουν χρήματα στις τράπεζες. Οι φόβοι μπορούν να ξεφύγουν πολύ πιο μακριά από τα όρια της Κύπρου και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Αντιλαμβάνομαι ότι οι χώρες προσπαθούν να επιλύσουν δύσκολα προβλήματα που σχετίζονται με τον καταμερισμό της επιβάρυνσης και χώρες, όπως η Γερμανία δεν θέλουν να επωμιστούν όλο το βάρος. Όμως η επίλυση των προβλημάτων σε βάρος των καταθετών είναι πράγμα παράλογο και ανεύθυνο».

Περίπου ίδια ήταν η αντίδραση στον κυπριακό φόρο και των ρωσικών Αρχών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε αυτή την απόφαση άδικη, μη επαγγελματική και επικίνδυνη. Στους Ρώσους καταθέτες αναλογεί το ένα πέμπτο του συνόλου των καταθέσεων στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα. Διάφορες εταιρίες και πολίτες της Ρωσίας έχουν στις τράπεζες του νησιώτικου αυτού κράτους περίπου 16 δισ. ευρώ.

Δηλαδή η ζημιά γι' αυτούς μπορεί είναι της τάξης των 2 έως 5 δισεκατομμυρίων ανάλογα με το ύψος των φορολογικών συντελεστών που θα εγκριθούν τελικά. Ακολουθεί η γνώμη της αναλύτριας της εταιρίας «Αλπάρι» Ντάρια Ζελάνοβα: «Αν η Βουλή δεν εγκρίνει τις αποφάσεις, για τις οποίες σήμερα γίνεται λόγος, για την Κύπρο απομένει μόνο μια επιλογή – να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Ρωσίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησης του κουρέματος των καταθέσεων, η χώρα μας σίγουρα δεν θα συμμετέχει στη βοήθεια».

Η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη λόγω του ότι ο φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων υιοθετήθηκε χωρίς συνεννόηση με τη Μόσχα και ειδικά ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, η Ρωσία είχε βοηθήσει τη Λευκωσία το 2011, χορηγώντας της 2,5 δισ. ευρώ. Το θέμα της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης αυτού του δανείου είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης στη Μόσχα του υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Σαρρή. Η επίσκεψη αυτή σύμφωνα με διάφορα στοιχεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη. Όμως, λαμβανομένου πλέον του γεγονότος, ότι ψυχράνθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων, οι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία θα κάνει παραχωρήσεις στην Κύπρο, πόσο δε μάλλον να παράσχει πρόσθετη πίστωση.

Ροή Ειδήσεων