ΚΥΠΡΟΣ

Ντάισελμπλουμ:Η πρόταση μας για το δάνειο και τις προϋποθέσεις ισχύουν

Ντάισελμπλουμ:Η πρόταση μας για το δάνειο και τις προϋποθέσεις ισχύουν

Το δανειακό πακέτο των 10 δισ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρουν Ντάισελμπλουμ.

Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Γιέρουν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προΐσταται της ομάδος των ομολόγων του της ευρωζώνης, δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.