ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: Θα συνεδριάσουμε αν η Κύπρος παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή

ΕΕ: Θα συνεδριάσουμε αν η Κύπρος παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωση του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει ένα έκτακτο και πολύ αμφιλεγόμενο τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που η χώρα δεν είναι πιθανόν να κάνει εντός της ημέρας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.

"Δεν γνωρίζουμε πότε οι κυπριακές αρχές θα βάλουν μια πρόταση στο τραπέζι. Πιθανόν όχι σήμερα", δήλωσε η πηγή αυτή. "Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά αν η Λευκωσία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις", πρόσθεσε.

Η ζώνη του ευρώ έλαβε χθες το βράδυ γνώση της απόρριψης από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εναντίον των "ανεύθυνων" λύσεων.

"Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και επαναλαμβάνω την πρόταση του Eurogroup όπως την παρουσίασα τη Δευτέρα", η οποία έγκειται στη μη φορολόγηση των καταθέσων κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει το τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ και η Κύπρος θα κάνει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων