ΚΥΠΡΟΣ

ΕΚΤ σε Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου - Μετά χρεοκοπείτε!

ΕΚΤ σε Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου - Μετά χρεοκοπείτε!

Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγγυάται την αρωγή του προς κυπριακές τράπεζες μόνο μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, τα χρήματα θα αποδεσμευτούν μόνο εάν υπάρξει ένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα είναι σε ισχύ και θα εξασφαλίζει την φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών.

Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί - στην ουσία – από τον Γιόρκ Άσμουσεν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT την Πέμπτη είχε πει ότι η ΕΚΤ μπορεί «να χορηγήσει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο φερέγγυων τραπεζών".

Ωστόσο, πρόσθεσε, η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη αν δεν αποφασιστεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο θα εγγυάται ταχεία ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Ο κ. Άσμουσεν απέρριψε την κατηγορία ότι η ευρωτράπεζα έθεσε υπό πίεση τη χώρα, λέγοντας ότι η τράπεζα έθεσε εκ των προτέρων τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να συγχωρήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.