ΚΥΠΡΟΣ

Ομόφωνη απόφαση Λευκωσίας για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Ομόφωνη απόφαση Λευκωσίας για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια». Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

H ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη, διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup. To απόγευμα συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.