ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Άμεσα να εγκριθεί κούρεμα καταθέσεων

Τρ. Κύπρου: Άμεσα να εγκριθεί κούρεμα καταθέσεων

"Η Τρ. Κύπρου παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Κύπρο και το τραπεζικό σύστημα και απευθύνουμε έκκληση στο πολιτικό σύστημα να αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν» αναφέρει ανακοίνωση του κ. Ανδρέα Αρτέμη.

ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι αφού δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει να ψηφίσουμε άμεσα την απόφαση του Eurogroup. Πρέπει να εφαρμοστεί το όποιο τέλος πέραν των 100 χιλιάδων για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα οδηγήσει στην ολική απώλεια καταθέσεων πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.»

Παράλληλα, σημαίνει και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Εξάλλου θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή αλλά και απώλεια ακίνητης και άλλης περιουσίας μέσω των εκποιήσεων.

Πιθανή επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα σημαίνει σημαντική απώλεια της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και υπερπληθωρισμού.