«Οι Γερμανοί σκίζονται να καρπωθούν από την Κύπρο το ρωσικό χρήμα»

Newsroom Newsroom

«Οι Γερμανοί σκίζονται να καρπωθούν από την Κύπρο το ρωσικό χρήμα»

Βαρύτατες κατηγορίες κατά των Γερμανών, οι οποίοι, όπως τονίζει, επεδίωξαν και πέτυχαν να καταστρέψουν το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο και τώρα «σκίζονται» για να μεταφερθεί το «ρωσικό μαύρο χρήμα» από την Κύπρο στις δικές τους τράπεζες, εξαπολύει ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung».

Αναφέροντας ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα και για την εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «δώσαμε στους άλλους την ευκαιρία να μας καταπατήσουν, οι Γερμανοί ήθελαν να καταστρέψουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο και το έκαναν». Όπως συμπληρώνει, νωρίτερα οι Γερμανοί ισχυρίζονταν πως «η Κύπρος αποτελεί μαγνήτη «για ρωσικό μαύρο χρήμα και για ξέπλυμα χρήματος» και τώρα «σκίζονται» για εκείνους ακριβώς τους κατόχους λογαριασμών, για να μεταφέρουν αυτό το χρήμα από την Κύπρο στη Γερμανία.

«Προφανώς για το Βερολίνο, το «μαύρο χρήμα» στο ταξίδι του από την Κύπρο στη Γερμανία, κατά μαγικό τρόπο, θα απαλλαγεί στον αέρα από τις αμαρτίες του και ξαφνικά θα γίνει λευκό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ. Ο ίδιος ασκεί κριτική στην απόφαση της Ευρωομάδας για διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», καθώς θεωρεί ότι η τράπεζα μπορεί να επιβιώσει, ενώ και για την Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνει το χρέος των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ της Λαϊκής, επίσης θα μπορέσει να επιβιώσει.

Εκφράζει ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο κύμα απολύσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και παρατηρεί ότι δεν είχε προηγηθεί καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αποφάσεων του eurogroup για την Κύπρο, από καμία πλευρά. Πάντως, όπως προσθέτει, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου επιμένει να μην υπάρξουν απολύσεις και η μείωση του προσωπικού να γίνει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου, όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα.

Ως προς τους λογαριασμούς συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων, αναφέρει ότι η ΕΤΥΚ απαιτεί να μην ισχύσει για αυτούς τους λογαριασμούς το αναγκαστικό τέλος, καθώς στην Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος λογαριασμός διαθέτει 350 εκατομμύρια ευρώ, από τον οποίο δικαιούνται σύνταξη 3.500 εργαζόμενοι και υπενθυμίζει πως τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έχουν διαβεβαιώσει ότι οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης των τραπεζοϋπαλλήλων δεν θα θιγούν.

Κατά την άποψή του, υπήρξαν στο παρελθόν λάθη από πλευράς των κυπριακών τραπεζών καθώς όλο το σύστημα δεν στηρίζονταν σε γερές βάσεις, ενώ η ελληνική κρίση είχε και εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Κύπρο, αφού, μόνον από τη συμμετοχή τους στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάσχα 2020: Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών στις εκκλησίες της Αμερικής

05:00

Συντάξεις Μαΐου 2020: Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

04:40

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτό θα είναι φέτος το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

04:20

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Έκπτωση 40% και στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

04:00

Κορονοϊός: Συμμορία διακινούσε ναρκωτικά με... ασθενοφόρο

03:40

Κορονοϊός: Υποχωρεί ο Τραμπ σχετικά με τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ

03:20

Ναι, τώρα μπορείς να ταξιδέψεις ανά πάσα στιγμή στο διάστημα

03:00

Σουλτάτος: Το έκανε και αυτό! Έχεις όρεξη για… γαμοπίλαφο εν μέσω καραντίνας; Μας έδωσε τη συνταγή

02:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δικαιούχους (pics)

02:20

Κορονοϊός: Ο Τραμπ «αναστέλλει» τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΫ

02:00

Κορονοϊός: Ευφάνταστοι ακαδημαϊκοί χρησιμοποίησαν την τεχνολογία με τον πιο απίθανο τρόπο (pics)

01:45

Η διατροφή που έκαναν οι σπουδαιότεροι πολεμιστές!

01:30
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved