ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Χρέος μας ο απεγκλωβισμός της Κύπρου από την Τρόικα

Ομήρου: Χρέος μας ο απεγκλωβισμός της Κύπρου από την Τρόικα

Είναι χρέος μας ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του απεγκλωβισμού της Κύπρου από τα δεσμά της Τρόικας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας στο 50ο ετήσιο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο κ. Ομήρου είπε ότι «μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ της 25ης Μαρτίου είναι εξοντωτική για την Κύπρο καθώς επιβάλλει την εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, ενώ είπε ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα της Τρόικας, υπάρχει ο κίνδυνος η κυπριακή οικονομία να οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, φτώχεια και κοινωνική δυστυχία.

Συμπλήρωσε ότι αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού πλούτου και τη λύση του Κυπριακού. «Αυτές οι πικρές διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις των τελευταίων μηνών» ανέφερε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις τεράστιες ευθύνες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο καταλογισμός ευθυνών και η προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τέλος βαθιά εκτίμηση για την «πολύτιμη διαχρονική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων» τόσο στη δημιουργία, εγκαθίδρυση και στερέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στη διαφύλαξη και την υπεράσπιση της σε κρίσιμες περιόδους της νεότερης κυπριακής Ιστορίας.

Εξήρε το «υψηλό αίσθημα ευθύνης» τους, για την αποδοχή μισθολογικών αποκοπών, τόσο μετά την καταστροφή του 1974 όσο και κατά τη διάρκεια της σημερινής οικονομικής κρίσης, όπως διαβάζουμε στο icyprus.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ήρθησαν στο ύψος των κρίσιμων εθνικών περιστάσεων και με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση στο καθήκον αλλά και πολλές φορές με αυτοθυσία διέσωσαν το κυπριακό κράτος, αντιστεκόμενοι στις ποικίλες επιβουλές για την κατάλυση του, κατέληξε ο κ. Ομήρου.