ΚΥΠΡΟΣ

Γερμανός Ευρωβουλευτής: Χαμένοι της διάσωσης οι Κύπριοι

Γερμανός Ευρωβουλευτής: Χαμένοι της διάσωσης οι Κύπριοι

Έντονες επικρίσεις κατά του Eurogroup και της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου, εξαπέλυσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής της ομάδας των Πρασίνων Ράινχαρτ Μπουτικόφερ, λέγοντας από τη συμφωνία χαμένος είναι ο κυπριακός λαός και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

"Ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο: όλοι χάνουν από τη συμφωνία που βρέθηκε για την Κύπρο το Σαββατοκύριακο. Οι δύο μεγαλύτεροι χαμένοι είναι προφανώς ο κυπριακός λαός από τη μια και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", ανέφερε ο κ, Μπουτικόφερ.

Κατά τον Γερμανό βουλευτή χαμένοι ήταν και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. "Σπατάλησαν πολλή εμπιστοσύνη και σεβασμό πρώτα συμφωνώντας στη φορολόγηση των προστατευόμενων αποταμιεύσεων των πολιτών. Και η Κύπρος έχασε προσπαθώντας να κρατηθεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που από την αρχή δεν ήταν βιώσιμο", είπε.

"Ο κυπριακός λαός όμως έχει να χάσει πολλά και προσβλέπει σε ένα πολύ πικρό μέλλον, γιατί η ύφεση που θα τον πλήξει ως αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι πιθανόν να είναι πολύ βαθιά", πρόσθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Μπουτικόφερ επεσήμανε επιπρόσθετα ότι και η ευρωπαϊκή συνοχή έχει επηρεαστεί πολύ αρνητικά. "Το βρήκα ιδιαίτερα φρικτό βλέποντας πόσο περηφανευόταν και θριαμβολογούσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμφωνία λέγοντας ότι επιτέλους έλαβε τη συμφωνία που επιθυμούσε για αρκετό καιρό", συμπλήρωσε.

Πολύ βαριά η λύση για την Κύπρο

Παρατήρησε ακόμη ότι "πιθανόν να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή κρίση. "Οι οικονομικές συμφωνίες μπορεί να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, αλλά η πολιτική βούληση που χρειάζεται για να καταλήξεις σε μια συμφωνία και σε συμβιβασμούς φαίνεται να μειώνεται συνεχώς", πρόσθεσε.

"Στην Κύπρο δόθηκε μια βαριά πιο επαχθής συμφωνίας από το Eurogroup, σε σύγκριση με άλλες χώρες προηγουμένως", είπε.

Ο κ. Μπουτικόφερ επέκρινε τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ολλανδό ΥΠΟΙΚ Γερούν Ντάισλεμπλουμ ότι ενώ αρχικά προανήγγειλε τη συμφωνία ως πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις, ενώ στη συνέχεια απέσυρε τη δήλωση αυτή.

"Αυτό δείχνει ότι χάνουν την κατεύθυνσή τους και δεν γνωρίζουν τι κάνουν και πού πάνε. Αλλά ένα πράγμα είναι εμφανές. η βούληση για συμβιβασμό, η βούληση να βάλεις τον εαυτό σου στα παπούτσια του άλλου, η βούληση οι βόρειες χώρες να κατανοήσουν τι συμβαίνει στις χώρες του νότου και ίσως και το αντίστροφο, μειώνεται γρήγορα", κατέληξε.

πηγη icyprus