ΚΥΠΡΟΣ

Γκιούλ: Η κρίση της Κύπρου ευκαιρία για επανένωση

Γκιούλ: Η κρίση της Κύπρου ευκαιρία για επανένωση

Προκαλεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ με τη δήλωσή του ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο παρουσιάζει μια "σημαντική ευκαιρία" για τον τερματισμό της διχοτόμησης της νήσου

Όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, η άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο ψευδοκράτος και η επανένωση της νήσου θα μπορούσε να έχει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Στις προκλητικές δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κρίση "θα πρέπει να ειδωθεί ως μια σημαντική ευκαιρία (...) επειδή στην περίπτωση επανένωσης της νήσου θα υπάρχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Και αν συνυπολογίσουμε την δυνατότητα για συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, αυτό θα ήταν ακόμη σπουδαιότερο", σημείωσε ο Γκιούλ κατά την έναρξη διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Λιθουανία.

Φαίνεται επομένως καθαρά το πώς η Τουρκία επιχειρεί να επωφεληθεί της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Γκιούλ, το πρώτο βήμα θα πρέπει να οδηγήσει στην άρση του οικονομικού εμπάργκο που έχει πλήξει σκληρά το ψευδοκράτος.

"Η πρότασή μας είναι να αρθούν, να καταργηθούν με μια συνθήκη και ταυτοχρόνως, όλες οι μορφές περιορισμών και εμπάργκο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα για νέα βήματα προς το μέλλον", υπογράμμισε ο Γκιούλ. "Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα γίνει καλά κατανοητό", πρόσθεσε.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για πρόοδο, σημείωσε επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος.