ΚΥΠΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε Κύπριους για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε Κύπριους για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενθάρρυνε τους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκιουλ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, στο Βίλνιους, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε « ας είναι χρήσιμες για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους οι διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή των «σοφών» για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Γκιουλ, τόνισε ότι τα περισσότερα άτομα και πολιτικοί οργανισμοί καθώς και οι πιο σπουδαίοι οργανισμοί της χώρας ασχολούνται με αυτήν τη διαδικασία, για να δώσουν μια εύκολη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

«Αυτός είναι ένας τρόπος για λυθούν τα μεγάλα προβλήματα», ανέφερε ο Γκιουλ.

Ερωτηθείς για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα την Τρίτη το βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ήθελε να δει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζει ο καθένας στην πλευρά τους εδάφους τους, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Βρίσκουμε ως λάθος κάθε πράξη που κάνει την συνύπαρξη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης δύσκολη, δήλωσε ο Γκιουλ.

Αναφερόμενος για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία είπε ότι «θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε όλους τους Σύριους οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν στην Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.