ΚΥΠΡΟΣ

Επικρίσεις Στυλιανίδη κατά ΑΚΕΛ και διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Επικρίσεις Στυλιανίδη κατά ΑΚΕΛ και διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Αυστηρή κριτική κατά του ΑΚΕΛ για τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τρόικα, αλλά και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, για τους όρους εντολής της Alvarez and Marsal, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμφώνησε με την Τρόικα στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «η ηγεσία του ΑΚΕΛ ας διαβάσει και επιτέλους ας παραδεχτεί τι υπέγραφε». Το καταστροφικό για την οικονομία μας, είπε, ήταν ότι ενώ η κυβέρνηση Χριστόφια γνώριζε ότι ήταν άκρως επείγουσα η αναδιάρθρωση της Λαϊκής, την άφησε να απορροφά δισεκατομμύρια από τον ELA και να αιμορραγεί καθημερινά με εκροές δισεκατομμυρίων, μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

«Αυτή η ανεύθυνη τακτική της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, αποκαλύφθηκε ακόμη και με δημόσιες δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη και από την έμμεση ειλικρινή παραδοχή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή». Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αφήνοντας την κατάσταση σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ, αποφεύγοντας τις ευθύνες της, οδήγησε την οικονομία στη σημερινή κατάσταση. «Αυτή την κατάσταση κληρονόμησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτούς του κινδύνους κατάφερε να αποσοβήσει, διασώζοντας τη χώρα από την ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να σώσει και τη Λαϊκή», σημείωσε .

«Σήμερα, χωρίς αιδώ, μας καλούν να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεων μας. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, υποχρεωθήκαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες και των δικών τους πράξεων, παραλήψεων και ανεπαρκειών. Κρίμα που κάποιοι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία οδηγούν τη πολιτική ζωή σε δύσβατα μονοπάτια», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Εξάλλου, είπε ότι «η γνωστοποίηση της έρευνας της Alvarez & Marsal για το τραπεζικό σύστημα, εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τους όρους εντολής που είχαν τεθεί εξ αρχής. Η κυβέρνηση σημειώνει με ανησυχία το γεγονός και αναμένει ότι η κοινωνία, η οποία υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες για λόγους που δεν ευθύνεται, θα διαφωτιστεί επαρκώς», τονίζεται.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους Κύπριους πολίτες ότι η έρευνα που διεξάγει η Διερευνητική Επιτροπή, εκ των τριών εγκρίτων δικαστών, θα καλύψει όλες τις πτυχές της οικονομικής κρίσης, χωρίς εξαιρέσεις, κατέληξε. Η ΚΤ σε ανακοίνωση της με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal, δεν ερευνά σε βάθος τη Λαϊκή Τράπεζα, διευκρινίζει, όπως εξ άλλου σαφώς αναφέρεται και στην ίδια την έκθεση, ότι «η έρευνα θα συνεχιστεί και θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, το ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων».