ΚΥΠΡΟΣ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εξαγγείλει μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εξαγγείλει μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

Σειρά μέτρων, κινήτρων και πολιτικών κατά τρόπο που να θέτουν τις βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και για να αμβλύνουν τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά το 16ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ στη Λευκωσία.

Είπε πως ενώ κάποιοι θεωρούν ότι εξαφανίστηκε, ο ίδιος εργάζεται όσο του επιτρέπει το 24ωρο με συναντήσεις, με διαβουλεύσεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, οι ευθύνες όσων έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το σημείο θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και θα αποδοθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες. Όσοι έχουν διαπράξει αυτό το έγκλημα εις βάρος του λαού μας θα λογοδοτήσουν, υπογράμμισε.

"Θα πολεμήσουμε τη διαπλοκή"

Υπογράμμισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη διαπλοκή και δεν πρόκειται να κάνουμε ουδεμία έκπτωση στην απόφαση μας αυτή» προσθέτοντας πως «ουδείς δικαιούται και σε εμάς δεν επιτρέπεται να ανεχθούμε πια την όποια διαπλοκή από όπου και όποιον και αν προέρχεται σε οιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό και αν ανήκει». Είπε πως ακούει απόψεις με πλήρη σεβασμό «ότι θα πρέπει ενδεχόμενα να αποφύγουμε – και λέγεται δυστυχώς εκ των υστέρων – το συντομότερο δυνατόν την Τρόικα. Κανένας δεν διαφωνεί», πρόσθεσε και σημείωσε πως «θα πρέπει όμως να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που να μας οδηγήσουν με ασφάλεια εκτός του Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα οι σκέψεις που γίνονται από κάποιους εκ του πονηρού για να εγκαταλείψουμε το ευρώ και να επιστρέψουμε στη λίρα, τους μόνους που θα ωφελήσει είναι όσους έχουν αποθέματα σε ευρώ για να τα πολλαπλασιάσουν. Συνεπώς, ανεύθυνες πολιτικές δεν πρόκειται να ακολουθηθούν για να πλουτίσουν κάποιοι».

Είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ουσιαστική και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας και για τη στήριξη των ομάδων εκείνων της κοινωνίας που θα πληγούν περισσότερο από την επιχείρηση ανασυγκρότησης της οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Είπε πως για κάποιους σκοπούς, στους οποίους δεν θέλει να κάνει αναφορά, υποθηκεύτηκε το μέλλον της Κύπρου. «Μια και μόνο τράπεζα διατηρείτο χρεοκοπημένη για εννέα μήνες, με την απορρόφηση 9,2 δισεκατομμυρίων από τον Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μη ληφθούν αποφάσεις μέχρι να εκλεγεί η νέα Κυβέρνηση. Μια τράπεζα απορρόφησε όσα ακριβώς προνοεί και η δανειακή σύμβαση των 10 δις που θα παραχωρηθούν προς το κράτος με μια σειρά μέτρων επώδυνων για όλους ανεξαίρετα και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.