ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης σε Ρώσους: Κυπριακή υπηκοότητα για όσους έχασαν 3 εκ.

Αναστασιάδης σε Ρώσους:  Κυπριακή υπηκοότητα για όσους έχασαν 3 εκ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε σειρά μέτρων για περιορισμό της ζημιάς, που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο "Global Russia Business Meeting", που έγινε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου, που υπέστησαν απώλειες τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Επίσης θα διευρυνθούν οι εν δυνάμει τομείς επενδύσεων για απόκτηση υπηκοότητας και θα αρθεί η πενταετής δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία να είναι αμέσως διαθέσιμα για χρήση.

Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες, ή νέες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στην δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση για μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ούτε φορολογικός παράδεισος.

Αυτό που με λυπεί βαθιά, είπε, είναι το ότι από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία στο Eurogroup, επιχειρήσεις και εταιρείες Ευρωπαίων εταίρων, καιροφυλακτούν κατά του τομέα των χρηματο-πιστωτικών υπηρεσιών της Κύπρου, ώστε να ενθαρρυνθεί η αναδιανομή πόρων στις δικές τους οικονομίες, σύμφωνα με το icyprus.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρότρυνε περισσότερες εταιρείες από την Ρωσία, που εμπλέκονται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, να επιδείξουν ενδιαφέρον να εμπλακούν και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια πτυχή των σχέσεων που προσβλέπει να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.