ΚΥΠΡΟΣ

Επιπλέον πλήγμα για την Κύπρο η πτώση της τιμής του χρυσού

Επιπλέον πλήγμα για την Κύπρο η πτώση της τιμής του χρυσού

Την ήδη δυσχερή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να επιβαρύνει η μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυπριακή κυβέρνηση ήλπιζε να διαθέσει το 80% των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Με την τιμή των 1.560 δολαρίων που διαπραγματευόταν ο χρυσός πριν την ανακοίνωση των προθέσεων της, οι κυπριακές αρχές εκτιμούσαν ότι το σύνολο των αποθεμάτων άξιζε 530 εκατ. ευρώ και θα μπορούσαν ν' αντλήσουν κοντά στα 425 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρας και μετά τη δημοσίευση των προθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και τη διαφαινόμενη άμβλυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών, με αποτέλεσμα η αξία των αποθεμάτων της Κύπρου να υπολογίζεται πλέον στα 460 εκατ. ευρώ.

Το 2011 η τιμή του χρυσού είχε φθάσει τα 1.920 δολάρια την ουγγιά, καθώς ο χρυσός αποτέλεσε ασφαλή επένδυση, για αντιστάθμισμα των κινδύνων που δημιουργούσε σε μετοχικές ή άλλες επενδύσεις η κρίση στην Ευρωζώνη. Η γενική αίσθηση που υπάρχει, όμως, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη φθάνει στο τέλος της, σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, έχουν αλλάξει τις τάσεις στην αγορά του χρυσού.

Η συμπερίληψη της πώλησης αποθεμάτων χρυσού στα μέτρα χρηματοδότησης του κυπριακού πακέτου στήριξης, φαίνεται να έδωσε στην αγορά την αφορμή που αναζητούσε για ρευστοποιήσεις. Κάποιοι αναλυτές έκριναν ότι την κυπριακή κυβέρνηση ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με μεγάλα χρέη.

Η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να διαφωνεί, πάντως, με τη διάθεση του χρυσού, και σημαντικό ρόλο στην όποια μελλοντική απόφαση αναμένεται να έχουν τα νέα μέλη του ΔΣ, που θα διοριστούν προσεχώς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της διάθεσης του χρυσού της ΚΤ, εκτιμώντας ότι πρέπει να διατηρηθούν τα αποθέματα για αντιστάθμισμα των κινδύνων που αναλαμβάνει η εθνική εποπτική αρχή με τη διοχέτευση έκτακτης ρευστότητας (ELA).