ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Σύννεφα» στις σχέσεις κυβέρνησης- διοικητή ΚΤ

Κύπρος: «Σύννεφα» στις σχέσεις κυβέρνησης- διοικητή ΚΤ

Για «σοβαρό θέμα» στις σχέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκο Δημητριάδη, έκανε λόγο ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.


Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης, ότι στο πλαίσιο της νομιμότητας και της θεσμικής τάξης, η κυβέρνηση θα προβεί σε κινήσεις που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της ΚΤ και τη συνεργασία με τον διοικητή.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, που σχετίζονται με την οικονομία.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την ανάγκη διορισμού διοικητικού συμβουλίου στην Τράπεζα Κύπρου, έτσι ώστε να τερματισθεί το καθεστώς της διαχείρισης, το οποίο, όπως υπογράμμισε, δημιουργεί παρενέργειες.

Στο μεταξύ, συνέχιση της συζήτησης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σχετικά με το θέμα, που προέκυψε για τους όρους εντολής της έρευνας του οίκου Alvarez & Marsal για τις τράπεζες.

Με βάση τον νόμο περί Κατάθεσης Στοιχείων, εάν η επιτροπή κρίνει, ότι υπάρχει ζήτημα για τον κ. Δημητριάδη, θα ετοιμάσει έκθεση, που θα συζητήσει σε κλειστή συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος για να αποφανθεί κατά πόσον θα οδηγήσει την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, ο κ. Δημητριάδης θα κληθεί κατά την επόμενη συνεδρίασή της να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σε σχέση με τους όρους εντολής τού οίκου Alvarez & Marsal. Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσον στάλθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής οι σωστοί όροι εντολής, αφού υπάρχουν καταγγελίες για αποστολή διαφορετικών.